Goede nachtrust is essentieel om overdag goed te kunnen functioneren. Maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft slaapproblemen. Het geheim van een goede nachtrust is een optimale balans tussen een leeg hoofd en de juiste ondersteuning. 3 tips waarmee je in no time in dromenland bent.
Hoeveel slaap heb ik nodig?
Volwassenen hebben gemiddeld 7 à 8 uur slaap per etmaal nodig. Zonder slaap kunnen we niet leven. Het bizarre is dat we zelfs eerder sterven aan slaapgebrek, dan aan honger. Gemiddeld overlijdt iemand al na 10 dagen zonder slaap. Zonder eten kunnen we het zo’n drie weken uithouden. Iemand die ‘s nachts te weinig slaapt, zal overdag moe zijn, minder alert en het concentratievermogen daalt. Te veel slaap is daarentegen ook niet goed. Volgens Amerikaans onderzoek neemt de kans op een hartaanval of hartstilstand met maar liefst 41 procent toe als je 10 of meer uren per nacht slaapt.
3 tips om uitgerust wakker te worden
Wil het maar niet lukken om de slaap te vatten? Slaapproblemen kunnen je geestelijk helemaal slopen. Bed in, bed uit, je word er op den duur moedeloos van. Wat te doen?
1. Een vast ritme
Rust en regelmaat zijn niet voor niets de lijfspreuk uit grootmoeders tijd. Door je lichaam een vast ritme te geven, weet het op termijn precies wanneer het tijd is om te rusten en zul je vanzelf moe worden. Dit geldt overigens niet alleen voor je bedtijd, maar ook voor de tijd waarop je ‘s ochtends opstaat. Dit werkt natuurlijk niet als instant oplossing, geeft jezelf wat tijd om eraan te wennen en je zult zien dat het werkt!
2. Een ontspannen houding
Een ontspannen houding klinkt simpel, je gaat liggen en bent ontspannen…toch? Niet dus! Niet elke houding is bevorderlijk voor je nachtrust. Bij buikslapers worden spieren in je nek, schouders en rug bijvoorbeeld niet ontlast. Dit komt omdat je hoofd opzij gedraaid ligt en je lichaam op de buik rust. Hierdoor ontstaat een beknellende zijwaarste houden en komen spieren in nek, schouders en rug niet tot rust gedurende de nacht. De beste houding om te slapen is op je rug. Krijg je hierdoor pijn in je onderrug? Leg dan een kussen onder je knieën, dat werkt perfect!
3. Een gezondheidskussen
In navolging op tip 2 en de beknelling van spieren die ‘s nachts kan ontstaan door een verkeerde houding, adviseren we om bij langdurige slapeloosheid een gezondheidskussen aan te schaffen. Deze wordt speciaal aangemeten op basis van je lichaamsbouw en biedt verlichting voor mensen die in bed last hebben van nek-, schouder- en rugklachten. Ook handig wanneer je veel beweegt in je slaap: hoe je ook ligt, een gezondheidskussen biedt altijd de juiste ondersteuning. Dankzij een speciaal zonesysteem, voorzien van schouderuitsparing, worden de wervels optimaal ondersteund. Hierdoor kunnen spieren tot rust komen en zijn de luchtwegen altijd vrij.
Slaap lekker! 💤