Geen zin in natte voeten

Natte voeten, vocht in huis. Het is geen pretje. Zeker opstijgend vocht in je muren kan vele negatieve gevolgen hebben voor je huis. Daarom is de juiste vochtbestrijding zeer belangrijk om dit probleem aan te pakken. Hier vind je de belangrijkste manieren om opstijgend vocht in je huis tegen te gaan.

Opstijgend vocht

Als er opstijgend vocht ontstaat, trekt je muur water uit de grondlaag. Ontbrekende, beschadigde of slecht geplaatste vochtwering zijn de belangrijkste oorzaken hiervan. Als er bij jou vocht in de muur zit, kan je dit merken aan een aantal zaken: Loskomend behang, verf of pleisterwerk, zwarte schimmelvorming op de muur, een muffe geur in huis of vochtplekken onderaan de muur.

Vochtbestrijding

Er zijn een aantal manieren om dit opstijgend vocht tegen te gaan. Een eerste middel tegen vochtbestrijding is het injecteren van muren. Hierbij ga je jouw muren over de hele lengte injecteren met een vochtwerende crème. In de muur verdampt die crème wat ervoor zorgt dat alle poreuze gaatjes worden gedicht. Dit kan wel enkele maanden duren. Na deze tijd kan er dan een controle gebeuren om te kijken of het vocht effectief weg is.

Zoutschade komt ook vaak voor ten gevolge van opstijgend vocht en is dus ook een vorm van vochtbestrijding. Water en dus ook vocht bestaan van nature uit mineralen en zouten. Wanneer dit vocht omhoog kruipt, worden deze zouten ook meegesleurd. Wanneer het water dan verdampt, blijven deze zoutresten achter in de muur en kristalliseren ze. Je kan deze muurzouten herkennen als een poederachtige laag of kleine witte pluisjes op je muur. In theorie kan je die makkelijk wegvegen, maar de zouten zullen steeds weer terugkomen en mogelijks ook hardnekkiger. De intensiteit waarmee ze terugkomen, hangt af van het materiaal van de muur. Cement en organische materialen zijn bijvoorbeeld veel meer geneigd om vocht op te nemen dan bakstenen en isolatiemateriaal.

Om dat zout dan effectief aan te pakken is het vaak noodzakelijk om niet enkel het pleisterwerk te behandelen, maar ook de bakstenen zelf. Doorgaans wordt daar dan een ademende folie over geplaatst dat de muur dan isoleert. Daarna brengt men het pleisterwerk weer aan en na enkele maanden kan je je muur opnieuw een likje verf geven. Om al deze zaken van vochtbestrijding uit te voeren, laat je best een professional langskomen om je problemen definitief van de baan te helpen. Zij gaan doorgaans eerst een grondige diagnose stellen om alle oorzaken van het probleem in kaart te brengen. Daarna voorzien zij een oplossing op maat. Kies dus zeker voor een professional die jouw vochtproblemen op de juiste manier aanpakt.

Admin - Author

You Might Also Like